Oglasna ploča

Euromelanoma day

Rak kože najčešća je dijagnosticirana vrsta raka na svijetu. Obično je uzrokovan nesigurnim i učestalim izlaganjem sunčevim UV zračenjem koje prodire u kožu i oštećuje je. Melanom je bolest kože kod koje se stanice raka (maligne stanice) nalaze u stanicama koje daju boju koži (melanocitima). Javlja se najčešće na područjima kože koja su najizloženija suncu (UVA i UVB zrakama), a to su lice, uši, nadlanice i podlaktice. Ukoliko se melanom rano dijagnosticira, postoji vrlo visoka mogućnost za njegovo izlječenje. Nažalost, svijest javnosti za rano otkrivanje je još uvijek relativno niska te su i mogućnosti za njegovo rano otkrivanje male.

Tim povodom Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru organizira javno zdravstvenu kampanju u sklopu obilježavanja "Euromelanoma day". Besplatan pregled madeža za sve zaposlenike i studente Farmaceutskog fakulteta obaviti će prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Dubravka Šimić, doktorica na Klinici za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, 14. lipnja 2021. godine u sklopu obilježavanja "Euromelanoma day".

Molimo profesore, djelatnike Fakulteta i studente koji su zainteresirani za pregled da se prijave na e mail: farf@sum.ba, najkasnije do petka 11. lipnja 2021.godine do 12.00 h kako bi pravovremeno organizirali termine pregleda, a s početkom u 12.00 h. Točan termin pregleda javit ćemo vam naknadno.

O važnosti redovitog pregleda i samoj bolesti možete se informirati kratkim videom u prilogu.