Uvodna riječ dekana

prof.dr.sc. Ivica Brizić red.prof.

Poštovani posjetitelji mrežnih stranica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru,

ovim putem vas sve srdačno pozdravljam ispred uprave i djelatnika ove visokoškolske ustanove. Farmaceutski fakultet u Mostaru već više od 10 godina kontinuirano obrazuje visokoškolski profil magistara farmacije, koji svojim akademskim, stručnim i profesionalnim vještinama pariraju kolegama u cijeloj Europi. Naš studijski program je u potpunosti akreditiran i usklađen s europskim propisima i direktivama koje opisuju ovu oblast. Štoviše, naglasak na obrazovanju naših magistara farmacije je u potpunosti usmjeren na praktično obrazovanje, budući da smo u zemlji fakultet s najviše sati praktične nastave, koji svojim studentima omogućuje praktičan rad već od početka studija. Slijedeći odredbe Bolonjske deklaracije u našem obrazovnom procesu poštujemo najmodernije metodološke principe. U tome nam pomaže naš vlastiti nastavni kadar Sveučilišta u Mostaru, tako i nastavni kadar Sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Sarajevu u duhu međusveučilišne suradnje. Takav skup stručnjaka iz područja biomedicine i zdravstva osigurava stalan napredak i promociju farmaceutskih znanosti. Suvremeni farmaceut obrazovan na Sveučilištu u Mostaru integrira prirodne znanosti, temeljne medicinske znanosti te farmaceutske i biokemijske znanosti, kako bi na svom radnom mjestu bio spreman za donošenje kvalitetnih odluka.
Dodatno bogatstvo našeg fakulteta su male studijske skupine koje omogućuju individualan pristup svakom studentu. Za farmaceute se vrlo često tvrdi da su najbolji liječnici među kemičarima i najbolji kemičari među liječnicima. Stoga, diplomirani magistri farmacije pronalaze svoje radno mjesto u području javnih i bolničkih ljekarni, farmaceutske industrije i proizvodnje, marketinga i predstavništva farmaceutskih tvrtki, kliničke farmacije u primarnim, sekundarnim i tercijarnim zdravstvenim ustanovama, području regulative i zakonodavstva, farmaceutskih djelatnosti u javnim ustanovama, agencijama i institutima, obrazovnim ustanovama. Osim toga, naš nastavni plan i program obogatili smo dodatnim kolegijima koji magistrima farmacije s našeg fakulteta omogućuje zapošljavanje i u medicinsko-biokemijskim i srodnim laboratorijima na poslovima laboratorijske dijagnostike, forenzičkih i toksikoloških analiza.
Osim studija farmacije, naš fakultet od akademske 2022./2023. godine pokreće i studij kozmetologije. Sukladno porastu potražnje na tržištu rada i suvremenim trendovima u razvoju zdravstvenih disciplina, Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru pokreće ovaj studij u skladu sa sličnim studijskim programima u Europi. Kozmetologija je brzo rastuća industrija, a kozmetolozi pronalaze svoje radno mjesto u nizu zanimanja koja se bave ljudskim zdravljem i ljepotom, u sustavima kozmetičke industrije, validacije i odobravanja kozmetičkih i sličnih pripravaka, inspekcijskom nadzoru nad ovim pripravcima, kao slobodni djelatnici, u privatnim i javnim ustanovama koje se bave zdravstvenim djelatnostima, centrima i institutima i sličnim pozicijama.
Studenti će na našem fakultetu pronaći jednu ugodnu radnu atmosferu, koja im omogućuje potpuno uživanje njihovih studentskih prava, mogućnost različitih studentskih razmjena diljem svijeta i sudjelovanje u raznim projektima i aktivnostima. Ukoliko svoj životni put vidite u području zdravstvenog sustava, ovim putem vas pozivam da nam se pridružite kao studenti ovog fakulteta i da na ovom fakultetu kroz naše studije odaberete svoje životno zanimanje.