Oglasna ploča

USPJEŠNO ODRŽAN PRVI VIRTUALNI KONGRES

U organizaciji Studentskog zbora Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SAFPUM), te uz pomoć drugih studentskih udruga iz Hrvatske (CPSA) i Slovenije (ŠSSFD) uspješno je održan prvi virtualni kongres na temu (R)Evolution of Microbes – (R)Evolucija mikroba!

U vremenu globalne epidemije uzrokovane bolešću COVID-19, kada se trebaju poštovati preporuke nadležnih zdravstvenih regulatornih tijela i stožera civilne zaštite, studenti Farmaceutskog fakulteta pronašli su način kako na interaktivan i moderan način približiti svima najnovija saznanja iz struke i tako „zaobići pandemiju virusa“. Ovaj kongres predstavljao je s tehničke i organizacijske strane veliki pothvat za studente, ali je rezultirao ogromnom zainteresiranošću i odazivom. Naime, prema riječima jednog od organizatora, zamjenika predsjednice SAFPUM-a, studenta Vedrana Raguža, na kongresu je sudjelovalo 150 sudionika i 7 predavača. Kongres je bio međunarodnog karaketra, a sudionici su mogli naučiti nešto novo o bolničkim infekcijama, modernim antiviralnim lijekovima, ponovnom otkriću terapije bakteriofazima, terapiji rekombinantnim probioticima, eteričnim uljima u borbi protiv antibiotske rezistencije, iskustvima ljekarnika u jeku pandemije SARS-CoV-2 te pogledu i izazovima farmaceutske industije na antibiotsku rezistenciju. Sa Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su predavači s Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta, asistenti Ivan Merdžo i Martin Kondža.

Ono što je posebno ohrabrujuće su povratne reakcije sudionika i predavača na kongresu. Naime, prema provedenom upitniku nakon održanog kongresa, čak 98% ispitanika želi da se i dogodine organizira novi virtualni kongres. To je dovoljan pokazatelj truda, rada i slobodnog vremena kojeg su uložili ovi mladi ljudi u organizaciju ovakvog hvale vrijednog projekta.