Oglasna ploča

FARMACEUTSKI FAKULTET U MOSTARU SURAĐUJE SA ZAVODOM ZA JAVNO ZDRAVSTVO FBIH

Farmaceutski fakultet Sveučilišta u Mostaru započeo je službenu suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine. Na održanom sastanku nazočili su predstavnici obje institucije na čelu sa dekanom Farmaceutskog fakulteta u Mostaru, prof. dr. sc. Ivicom Brizićem i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prim. dr. sc. Sinišom Skočibušićem. Iskazano je obostrano zadovoljstvo mogućnostima i prilikama koje ova suradnja otvara. Prof. dr. sc. Ivica Brizić, dekan Farmaceutskog fakulteta, izrazio je svoje zadovoljstvo: „Ova suradnja rezultat je napora i zalaganja naših institucija za stvaranje čvrstih veza u stručnom, nastavnom i znanstvenom radu. Vjerujemo da će ova suradnja unaprijediti nastavni proces, donijeti značajne koristi našim studentima, djelatnicima obje institucije, ali i široj zajednici.“

Predstavnici Farmaceutskog fakulteta obišli su prostorije i laboratorije Zavoda za javno zdravstvo. Tijekom obilaska, upoznali su se s modernom laboratorijskom opremom i tehnologijama koje Zavod koristi u svom svakodnevnom radu. Posebno su istaknuti napredni sustavi za analizu i dijagnostiku, kao i specijalizirani laboratoriji. Ovaj obilazak omogućio je predstavnicima fakulteta da se detaljno upoznaju s operativnim kapacitetima Zavoda i da identificiraju potencijalna područja za daljnju suradnju i razmjenu znanja.

Suradnja s Zavodom za javno zdravstvo FBiH je od iznimne važnosti za sve studijske programe Farmaceutskog fakulteta jer omogućava studentima praktično iskustvo u stvarnom okruženju javnog zdravstva. Studenti će se upoznati s naprednim laboratorijskim tehnikama i steći vrijedna iskustva koja će biti od velike važnosti za njihovu buduću karijeru u biomedicinskim znanostima. Osim toga, studentima će omogućiti da steknu praktična znanja o regulatornim zahtjevima i standardima u kozmetičkoj industriji, što će ih pripremiti za uspješnu karijeru u ovom sektoru.

Također, jačat će se javnozdravstvena misao i ekološka svijest studenata kroz predmete koje pohađaju tijekom studija, ali i kroz realno stanje u okružju na osnovu analiza koje radi Zavod za javno zdravstvo FBiH. Ova suradnja će, dakle, imati višestruki učinak: unapređenje kvalitete nastave, obogaćivanje praktičnih iskustava studenata te doprinos boljoj javnozdravstvenoj situaciji u regiji. Kroz zajedničke projekte studenti i djelatnici obje institucije imat će priliku raditi na konkretizaciji teorijskih znanja u praksi, što je ključno za stvaranje kompetentnih stručnjaka spremnih za izazove modernog zdravstvenog sustava.

Osim toga, ova suradnja može otvoriti put za buduće zajedničke istraživačke projekte, publikacije u relevantnim znanstvenim časopisima te sudjelovanje na međunarodnim konferencijama. Time će se dodatno unaprijediti ugled i vidljivost obje institucije na međunarodnoj razini, a studenti će imati priliku sudjelovati u vrhunskim znanstvenim projektima već tijekom svog studija.